TOUR TOTAL, our innovative and efficient office building in the very heart of Berlin

TOUR TOTAL, completed in autumn 2012, is the first building in Europacity, a completely new urban quarter next to Berlin's main train station. The 17-storey office tower designed by architects Barkow Leibinger meets the highest standards for sustainable construction. These include, for example the sustainability requirements for the award of Green Building with Silver Certificate from the German Sustainable Building Council (DGNB). Compared to standard construction methods, each year the building saves the energy required to heat about 35 family houses. The triple-glazed external cladding design of the 69-meter high office building undercuts the threshold values specified by German energy saving regulations by 50 per cent.

  • tour_total_copyright_pierre_adenis_08.jpg

    The TOUR TOTAL building in Berlin

  • tour_total_copyright_pierre_adenis_06a.jpg

    TOUR TOTAL at night

  • tour_total_copyright_pedro_becerra_08.jpg

    Opening ceremony in Berlin

Next Prev
  • tour_total_copyright_pierre_adenis_08.jpg
  • tour_total_copyright_pierre_adenis_06a.jpg
  • tour_total_copyright_pedro_becerra_08.jpg

A sustainable building for a better use of energy 

The building also facilitates the optimization of operating and energy costs. So by relocating, we were able to reduce the leased area by 30 per cent. The lighting system uses sensor technology with daylight and presence controls and the windows have acoustic insulation and solar protection. The ceilings are equipped with heating and cooling functions. This ensures a comfortable climate and a complete change of room air in the building twice a day.

As a tenant, we were strongly committed to innovation during the planning and construction phase, working closely with the building owner, CA Immo from Vienna, and the Berlin architectural firm Barkow Leibinger. This resulted in projects as part of the relocation process such as the 'paper-light' office. Through electronic scanning the company were able to reduce the shelf length of their filing by more than four kilometers!

An active contribution of employees for the new headquarters’ design and set-up

Internal working groups were involved in the specification of office furniture, technology and the bistro which, in many cases, led to improvements. The result is also reflected in the interior design. Our new building has simplified internal communications between departments. Areas which share many interfaces are located closer together. In achieving this, particular attention was focused on the acoustics: sound-absorbing elements such as the carpet with its special structure and the acoustically effective ceilings help to control noise levels on the floors

TOUR TOTAL also has more than 90 bicycle stands and rooms for staff facilities. In the underground car park there are connections for charging stations for electric vehicles. There is a photovoltaic system installed on the roof from SunPower, a TOTAL subsidiary. It feeds renewable energy in the grid. In our new headquarters we save nearly 25% of energy costs with regard to the old building in Berlin.  

 

 

Share this project